Serwis internetowy korzysta z cookies Dowiedz się więcej Rozumiem, nie pokazuj mi tego komunikatu więcej
Sklep Prywatnego Zdrowia
tekno domino

Prywatne Zdrowie > Artykuły > Zdrowe żywienie > Rozgrzewający imbir
Testery perfum Calvin Klein, Hugo Boss, Bijan, Burberry, Chloe, Davidoff i Elizabeth Arden Sprawdzam!
Prywatne Zdrowie –  Artykuły

Artykuły

Rozgrzewający imbir

Dodano:
03 Marzec 2009
Komentarzy:
2
Rozgrzewający imbir

  Uważany za silny afrodyzjak, znany i ceniony od tysięcy lat. Stosowany jako lek, a także przyprawa (wchodzi w skład ostrej wschodniej przyprawy - curry). Jako jadalne kłącze znany w Azji od co najmniej 3000 lat, opisywany w medycynie chińskiej, tybetańskiej oraz w Ayurwedzie.   Silnie rozgrzewa, ma cytrynowy, wyjątkowy, korzenny i kusząco palący smak. Można go stosować w celu przezwyciężenia oznak zimna, ponieważ potrafi dogłębnie rozgrzewać organizm poprzez stosunkowo długi czas. 
  Imbir (łac. Zingiber officinale, ang. ginger) jest gatunkiem rośliny uprawnej z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). Jego korzeń to grube, mięsiste kłącze o jasnobrązowej barwie, które zawiera 0,6-3% olejku eterycznego oraz substancje nielotne - żywice. W tradycyjnej japońskiej medycynie Kampo wyróżnia się Zingiberis rhizoma = Shokyo o działaniu przeciwymiotnym i przeciwgorączkowym oraz Zingiberis siccatum rhizoma = Kankyo, który hamuje kaszel, upłynnia wydzielinę i ma działanie rozgrzewające.

 


Wartości odżywcze (w 100 g produktu): 
67 kcal
Białka: 2,3 g
Tłuszcz: 0,9 g
Błonnik: 2,4 g
Wapno: 20 mg
Żelazo: 3,5 mg
Magnez: 405 mg


Działanie lecznicze
  W lecznictwie wykorzystuje się kłącze imbiru - Rhizoma Zingiberis. Imbir działa na trawienie i krążenie krwi, łagodzi bóle żołądkowe i zębów, wzmaga apetyt. Ponadto pobudza system odpornościowy organizmu, zapobiega mdłościom, obniża poziom cholesterolu i dezynfekuje jamę ustną. 
  Imbir jest silnym odkażalnikiem i antyseptykiem, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, zapobiega zastojom żółci, przyśpiesza procesy detoksykacji w wątrobie, poprawia krążenie skórne, mózgowe, wieńcowe i w kończynach. Przenika do potu i łoju działając odkażająco na gruczoły łojowe, ekrynowe i apokrynowe. Imbir działa silnie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwpierwotniakowo, przeciwwirusowo, przeciwroztoczowo, przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo i pojędrniająco na skórę oraz błony śluzowe. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco, przeciwwysiękowo i przeciwbólowo. Pomocny jest w leczeniu chorób skóry troficznych (związanych z zaburzeniami odżywczymi skóry), chorób wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych. Można wcierać go w skórę przy przeziębieniach, zmarznięciu, zimnicy kończyn, blednicy i reumatyzmie. Jest skuteczny w leczeniu trądzików, zwłaszcza po połączeniu z olejem dziurawcowym, olejem arnikowym, krwawnikowym, wrotyczowym, tatarakowym, nagietkowym, arcydzięglowym, kolendrowym, kminkowym i rozmarynowym. Zapobiega wypadaniu włosów, łupieżowi, wspomaga leczenie łuszczycy. Znakomity do leczenia stanów zapalnych i ropnych skóry owłosionej. Ponadto może być stosowany do leczenia skaleczeń, otarć, obrzęków (po urazie mechanicznym), wyprysków i owrzodzeń w obrębie narządów płciowych.
Imbir pobudza ukrwienie narządów plciowych przez co wzmaga erekcję u mężczyzn, zwiększa percepcję (odbiór i analizowanie) wrażeń seksualnych u kobiet i mężczyzn.
  Suszone kłącze znajduje uwarunkowane tradycją zastosowanie w różnych dolegliwościach związanych z niestrawnością, przy złym trawieniu, braku apetytu, wzdęciach, przewlekłym zapaleniu jelit, a także w schorzeniach dróg moczowych .
     Jak widać imbirowi przypisuje się wiele właściwości. 
Niektóre z nich zostały potwierdzone badaniami laboratoryjnymi oraz klinicznymi:
Działanie przeciwzapalne
Działanie żółciopędne oraz pobudzające motorykę przewodu pokarmowego przypisywane jest aktywnym składnikom olejku eterycznego
Działanie profilaktyczne w chorobie lokomocyjnej, badania nad zastosowaniem w nudnościach pooperacyjnych, a także w porannych nudnościach u ciężarnych
Działanie przeciwbólowe, przeciwmigrenowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze
Zapobieganie agregacji płytek krwi 
Obniżanie poziomu cholesterolu w surowicy (frakcja LDL) i wynikające z tego działanie przeciwmiażdżycowe 
Działanie napotne, wykrztuśne
Działanie przeciwwrzodowe 
Działanie przeciwrakowe 
Działanie immunosupresyjne 
Wykorzystywane w kosmetykach działanie przeciwzmarszczkowe


Porady
Jeśli celem jest oczyszczenie i ochrona organizmu to należy wybierać pokarmy, które szczególnie wpływają na płuca i jelito grube. Ostre pożywienie (np. papryczki chili) pomaga rozproszyć zastałą, zablokowaną przez śluz energię tych narządów, do którego warto dodawać niewielką ilość białych pokarmów z rodziny cebulowatych, do których zaliczamy czosnek, rzepę, imbir, chrzan, rzodkiewkę, biały pieprz. 
Kiedy gotujemy mięso w zupie lub w rosole można dodać imbir, który pomaga w ten sposób pozbyć się kwasów i toksyn pochodzących z mięsa i sprawia, że zupa ma charakter przyjemnie rozgrzewający. Herbata z dodatkiem kilku plasterków świeżego imbiru daje nam uczucie ciepła i poprawia humor. Jeśli jednak nie mamy problemów z zimnem, należy być ostrożnym ze stosowaniem suszonego imbiru. Ponadto w zimowe wieczory (i nie tylko) można do słodkich wypieków dodawać szczyptę rozgrzewającego imbiru. 
Należy pamiętać, że imbir nie jest dobrym środkiem na wszelkie przeziębienia. Stosowany może być, gdy przy przeziębieniu brak jest gorączki lub jest ona niska, występują dreszcze do silnej niechęci do zimna, występuje drapanie w gardle, brak jest pragnienia, brak pocenia, pojawia się katar/kaszel z obfitymi, ciekłymi wydzielinami oraz bóle mięśni (są to objawy tzw. „zimnego wiatru" wg. medycyny chińskiej).

W Polsce kłącze imbiru jest dostępne w marketach, w sklepach zielarskich i spożywczych (zarówno świeże jak i sproszkowane- suche).  Na rynku światowym pojawiło się wiele preparatów zawierających wyciągi z kłącza imbiru.
Wiele ośrodków naukowych na całym świecie prowadzi badania nad skutecznością preparatów imbiru w leczeniu mi.in. choroby zwyrodnieniowej stawów i kręgosłupa oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.

Na koniec inspirujący przepis na zdrowe imbirowe ciasteczka. Smacznego. 
Składniki
0,4 kg miodu (najlepiej akacjowego)
1 zmielony korzeń imbiru - ok. 3 cm
po 1 łyżeczce zmielonych goździków, kardamonu i cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta kurkumy i soli
łyżka soku z cytryny
40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
przygotować to co chcemy dodać np. orzeczy, pestki słonecznika, dyni lub sezam
Przygotowanie
Miód podgrzać, wlać do miseczki i dodać zmielone przyprawy oraz pozostałe składniki. Całość należy dokładnie wymieszać z mąką. Następnie ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wedle uznania posypać orzechami, pestkami słonecznika, dyni lub sezamem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pokroić ostrym nożem na kwadraty.

 

(Artykuł ma charakter informacyjny, przy szerszym leczniczym zastosowaniu radzimy skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu.)

Źródła:
1. W. Cisowski, A. Kowalczyk, J.Jamontt, Postępy Fitoterapii 2/2004, s. 71-76
2. P. Pitchford „Odżywianie dla zdrowia', s. 254
3. K. Scheneider-Waldner „Zupy według Pięciu Przemian", s. 144

Poprzedni artykuł Następny artykuł

Opinie internautów

Dodaj swoją opinię

  1. Emilcia_89

    Data dodania:
    03 Marzec 2009

    U mnie w rodzinie nigdy nie jedlismy imbiru. Moze teraz zaczniemy, działanie jest zadowalajace;)

  2. Brak Avatara

    dorota19791

    Data dodania:
    03 Marzec 2009

    ja pilam w ciazy sok marchwiowy z imbirem.teraz przestalam bo wzmaga apetyt...

Dodaj opinię

Swoje opinie wyrażać mogą tylko opini zarejestrowane w serwisie

Załóż konto i/lub Zaloguj się

Wyszukiwarka artykułów

Twoja wyszukiwarka

Polecamy: logiczne chińskie gry planszowe, które rozwijają strategiczne myślenie, wyrabiają bystrość umysłu i ćwiczą pamięć.


© 2008-2013 Prywatne Zdrowie. Pewne prawa zastrzeżone